Brief

The client wanted to use the underutilised dining room, to increase the size of the kitchen, add a ground floor WC and create an inviting entrance hall.

Design

Our client, who was recommended to us by a past client, had already hired an architect but they weren’t happy with the service. We quickly realised the architect’s proposal was not only over budget it also wasn’t hitting the brief. However, with planning already in process we had to work quickly to agree a new design and amend drawings, which was all approved through the original planning application.

To increase the size of the kitchen we knocked down the old outdoor toilet and added a small extension, we removed the internal wall between the dining room and kitchen and created an extra room for the WC. This project was a challenge due to the dining room floor level being a lot higher than the original kitchen floor, so to make the connection as seamless as possible, we added a couple of steps and raised the kitchen floor when we installed the underfloor heating, making sure the overall head height wasn’t compromised.

Style

The client wanted a modern space that would sit alongside the Edwardian traditional features. By choosing a traditional shaker style kitchen which could be spray painted, not only hit the brief, it was the sustainable option too as the client could respray in the future rather than fitting a new kitchen. This was finished off with a white quartz top and a large island with breakfast bar.

The kitchen unit colour was continued into the dining room to connect the two rooms and we created bespoke storage in the fireplace alcoves. With the addition of crittall french doors, herringbone oak parquet flooring and a warm pale grey on the walls we felt this completed the look. In the hallway we painted the walls a dark blue, which really made the original stained-glass windows stand out. We continued this colour on the tongue and groove cladding in the WC with traditional brass fixtures and fittings and a William Morris wallpaper to create a very dark, moody space.

Let’s not forget the external look, we worked hard with our builders to match the extension with the original part of the house by reusing the old bricks and we feel this hard work paid off!