Brief

To create a large kitchen extension at the back of a Victorian Villa, to utilise the ‘dead’ space on either side of the building and create a utility room for a busy household. Due to the garden being NE facing we needed to ensure there was plenty of light and to connect the original Victorian part of the house seamlessly with the new modern extension.

Design

The difficult part to this design was how to manage all the varying ceiling heights as the original house had three metre high ceilings throughout and the house was on a hill. So, with the use of sloping roofs, cranked beams, and architectural glazing we created a vaulted ceiling reaching five metres in some parts which added plenty of light into the new extension. We incorporated two rooms of the original part of the house to create a snug TV room and a large utility room.

Style

The white gloss contemporary kitchen ran the whole length of one wall with breakfast bar, this was topped with a marble effect quartz worktop. The floor was laid with large concrete effect porcelain floor tiles, which continued into the garden and with the addition of the bi-fold doors it really brought the outside in. A dark oak staircase leads to a mezzanine level painted in a very dark teal colour with Victorian cornicing and ceiling rose to create a family snug.

On the opposite side of the kitchen we created a banquette seating area with storage and dressed it with luxurious sheep skin rugs and cushions and with ‘palm tree’ wallpaper to create an intimate space to entertain friends.The utility room was fitted with the same units as the kitchen with plenty of space for freestanding fridge, freezer, washing machine and tumble dryer and with the addition of shelves there really was a place for everything.