Brief

A recently divorced client was setting up a new home for him and his son’s after recently purchasing a beautiful Victorian terrace, which we felt just needed his personality added to the space. So we went about understanding how they wanted to live in the space and designated certain areas to support their busy lifestyles. This included lots of bespoke storage to keep the clutter to a minimum, full decoration of the ground floor and an outdoor kitchen area.

Design

Our client is a musician in his spare time and therefore needed an area to store his guitars and equipment. So we created a study/music room by building a large bespoke desk storage unit to house everything and hung the guitars on the wall to allow for a seating area for him to relax and play his music. In the living room we added alcove storage and all new furniture and lighting to create a cosy living room. As these two front rooms of the house had very different purposes we divided them with some internal sliding steel doors. This not only saves space but also allows privacy if someone was  watching TV and playing guitar at the same time. Another added benefit with internal glass doors is they allow the light to flood into this middle room, which is always a difficult area to light in these Victorian terraces.

We changed one of the spare rooms into a games room for the boys with a sofa bed for all those sleepovers, so the downstairs living space really becomes an adult space. In the kitchen we added all new lighting and furniture and paneling to one wall to really give the kitchen a more family feel and with a bespoke outdoor kitchen with pizza oven, BBQ and new soft seating we have created a great space for plenty of garden parties in the future.

 

Style

As this was an all male household we felt we could be bold with the colour and went for a really dark colour on the walls at the front of the house, which then lead you to the back of the house where it was much lighter and brighter overlooking the garden. The paints we used were Farrow and Ball Railings & School House White.

In the living room we added texture throughout the soft furnishings with this tan leather chaise, sumptuous velvet sofa, marble and gold coffee table and stunning pendant.

All the bespoke storage we designed we kept very traditional to be in keeping with the property and in the kitchen we went with a real homely feel by adding a farmhouse style dining table with wishbone chairs and this bespoke leather ‘banquette’ seating. We also added paneling along the back wall to create texture and warmth to the large kitchen.