Brief

Our client had been living with the smallest kitchen for years with a downstairs WC built inside an old existing extension. So to give her the open plan kitchen diner she had always dreamt of meant we had to remove two structural walls. As this fell under the parameters of ‘permitted development’ we went about getting the right team in place for Building Control, Structural Calculations and Builders. Once this part of the house was complete our client asked us to renovate their bathroom.

Design

When designing this project it was all about creating the feeling of space, so we moved the WC to under the stairs but also kept some storage there for those essential items eg. ironing board. With the existing extension we built a ‘parapet wall’ to increase the head height so that the ceiling height was consistent from front to back and we made an opening on the back wall to create a ‘picture window’ to overlook the garden.As the overall budget for this project was tight we advised our client to lose 15cm overall width to the room meaning we wouldn’t have to create a ‘Party Wall Agreement’ with the neighbours, which also helped speed up the process of the project. When designing the kitchen we really tried to maximise the storage space as well as creating an uncluttered feel and as our client loved to cook we knew we had to fit a range cooker within the design, which is now the centrepiece of the kitchen.

For the bathroom we wanted to create a more traditional bathroom by mixing old with new and to help give the room a more spacious feel we recommended our clients had the shower over the bath as the room wasn’t big enough to have them seperate.

 

Style

The kitchen we chose was a high street brand to keep costs down and with our skillful builders we adapted a few cupboards to really give that feeling of a bespoke kitchen. To help maintain the feeling of space we chose  to use some off cuts of the Carerra quartz worktop to create a few shelves instead of wall cabinets, which were supported by some beautiful antique bronze brackets from Jim Lawrence and with the addition of these Pooky wall lights it really makes a feature of these shelves.

Our client’s favourite colour was pink so we knew this had to be the main theme however by adding the dark blue cupboards it really helps ground the space. Walls were painted in Farrow and Ball Setting Plaster. With varying styles of brass handles on the cupboards and drawers it really adds that quality feel to the kitchen. Within one of the tall cupboards we created a ‘breakfast cupboard’ to house the toaster, kettle etc. to keep the worktops clear of clutter as much as possible. And with the addition of the herringbone floor and some amazing pendants over the worktop and the dining table the space is complete.

For the bathroom we styled the room around the upcycled vanity unit which sat in front of the tongue and grove paneling with the beautiful wall lights from Andrew Martin. The walls were painted in Farrow and Ball Old White with the gold mirror and fixture and fittings throughout really added to the traditional feel, which was finished off with the stunning tiles in the shower from Tiles360.