Brief

The clients bought a Victorian house which hadn’t been renovated in a very long time. The house required new electrics, a new central heating system, two new bathrooms and they wanted to bring back as many of the original features as possible.

Design

Firstly, we replaced the old boiler and moved it from a ground floor reception room upstairs into a cupboard. We fitted a new electrical consumer unit and ran CAT6 internet cabling throughout the home and designed a full electrical specification for every room. After many years of bad DIY we had to take everything back to the bare bones in the hope to find the original features, which there were, so we simply brought them back to their former glory. We kept the original bathroom’s layout and just redecorated. On the top floor where the kid’s large bedrooms were we created a shower room between them.

Style

We added traditional cornicing and ceiling roses to create some grandeur in the three-metre-high ground floor reception rooms and with pale grey walls and oak flooring it really gave a colonial feel to the house.

In the original bathroom we created a monochrome theme with geometric tiles on the floor and the mix of black and white metro tiles on the wall with chrome fixtures and fittings. For the boy’s bedrooms we commissioned a local street artist to spray paint their walls with their names and their favourite football team, this was a big hit with the boys as they watch the artist at work!