Brief

Our client felt the existing ground floor was like two corridors and they were desperate for open plan living. There were varying ceiling heights due to the previous extension, leaving the middle of the house dark. There was a need for storage throughout including the front TV room and to decorate the kid’s bedrooms.

Design

We were hired to project manage the whole refurbishment. As it was out of London we had to tender out the project to find the right team of builders, structural engineers and building control, which I am glad to say we did, they were a great team.

We removed the internal wall between the dining room and kitchen, raised the beams into the ceiling to create one ceiling height, increased the size of the existing roof light in the old extension and opened up the whole back wall, which overlooked the garden and added two large sliding doors to bring the outside in.

We changed the position of the doorway to the front TV room to create a utility room. The TV room was long and narrow, so we created bespoke storage along one wall. One third was a hidden home office and the rest had storage for toys, TV and books, by dividing this space up it made the room feel cosy.

Style

We designed a handle less peninsula style kitchen in a mix of white and anthracite grey with a white marble effect worktop. For the dining area we created bespoke fixed seating to create storage with feature panelling on the walls painted dark grey to match the kitchen.

Between the breakfast bar and the sliding doors we created a snug with a lush blue velvet sofa and built a bespoke storage unit to house the TV and to give the client more storage. For the flooring the client requested a laminate flooring due to having a dog, which we laid throughout the whole ground floor. We also redesigned the under stairs storage to maximise its use and to help create a welcoming entrance hall.

As for the kids’ rooms we created a room for their son that would see him through his teens, we added a bunk bed for all those fun sleepovers and converted the old wardrobe into a desk area. For storage we simply bought new doors for the clients current wardrobes and painted them. For the daughter’s room, pink was the brief, however this was a small room and we wanted to create a space that wasn’t too babyish, so we painted a wall mural of three triangles of pink and grey tones and added butterfly roller blind and pendant.